114.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών

114.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών,ofeiles3

Μεγάλη προσέλευση οφειλετών του Δημοσίου για τη ρύθμιση των 100 δόσεων καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Οικονομικών, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 114.000 αιτήσεις, με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να φθάνει το 1,6 δισ. ευρώ και τις εισπράξεις τα 69 εκατ. ευρώ.

Να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους καλεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι ρυθμίσεις των οφειλών -μέχρι και την Παρασκευή- ανέρχονταν σε 39.385 και έχουν ήδη εισπραχθεί 34 εκατομμύρια ευρώ.

Η προθεσμία
Συνολικά οι οφειλές που ρυθμίστηκαν προς τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασαν τα 734,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρέπει να τονιστεί πως το «περιθώριο» υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στο τέλος Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί πως:

  • Το 85,58% όσων πήγαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους δεν είχαν παλαιότερα ενεργές ρυθμίσεις.
  • Το υπόλοιπο 14,42% απώλεσε παλαιότερη ρύθμιση και πήγε εκ νέου να τακτοποιήσει τις οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς.

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε «δυναμική» την πορεία της ρύθμισης, προσθέτοντας πως «τα έως τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι είχε αποτελέσματα».

Περιθώρια
Παράλληλα, σημείωσε πως 40.000 πολίτες έχουν ρυθμίσει οφειλές και πρόσθεσε πως «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, καθώς χιλιάδες οφειλέτες δεν έχουν ακόμα ενταχθεί».

Συνέχισε τονίζοντας «θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μονόδρομο, γιατί είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε άλλη ούτε τόσο ευνοϊκή ρύθμιση.

Το καλύτερο για τους οφειλέτες είναι να σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως το τέλος του έτους».

Η ρύθμιση που είναι σε ισχύ δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε 100 δόσεις των οφειλών έως 15.000 ευρώ στα Ταμεία. Το ποσοστό της έκπτωσης επί των νόμιμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων -όπως έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του 2012- καθορίζεται στο 20%.

Οι οφειλές από 15.000 έως και ένα εκατομμύριο ευρώ ρυθμίζονται έως και σε 72 δόσεις. Το ποσοστό της έκπτωσης στα πρόσθετα τέλη ξεκινά από 30% και φτάνει ακόμα και το 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Στο μέτωπο της Εφορίας τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αιτήσεις των φορολογουμένων έχουν φθάσει τις 73.878, με τις ρυθμιζόμενες οφειλές να ανέρχονται σε 850 εκατ. ευρώ και τις εισπράξεις στα 34 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ethnos.gr

 

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.