Tips για όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο

imageΔοκιμάστε να στολίσετε μόνο με ένα χρώμα αντικειμένων ή σε διάφορους τόνους του ίδιου χρώματος. Π.χ. μόνο με ασημί ή χρυσές μπάλες. Είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση διακόσμησης, και δίνει αυτομάτως ένα κομψό αποτέλεσμα.
Αποφύγετε το βαμβάκι! Παραδεχθείτε το, αυτό που θυμίζει το βαμβάκι, είναι… βαμβάκι και όχι χιόνι. Δέντρο στολίζετε, όχι κασελάκι πρώτων βοηθειών.
Αν αγοράσετε δέντρο και δεν χρησιμοποιήσετε ένα παλιότερο, προσέξτε να είναι καλοσχηματισμένο. Το ίδιο το δέντρο είναι ο “καμβάς”, και αν δεν είναι σωστός, μην περιμένετε να σώσουν την εικόνα τα στολίδια. Προσέξτε λοιπόν το δέντρο που θα αγοράσετε να είναι καλής ποιότητας και να δείχνει ωραίο ακόμα και χωρίς στολισμό. Αν το δέντρο είναι μέσα σε πακέτο, ρωτήστε αν υπάρχει κάποιο στημένο δείγμα. Είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα ωραίο μικρό δεντράκι και να το βάλετε σε κάποιο “βάθρο”, π.χ. μια ανθοστήλη ή στο κέντρο ενός τραπεζιού, από το να πάρετε ένα μεγάλο που να δείχνει φτωχό, σαν “μαδημένο”.

 

Σε περίπτωση που θέλετε και φωτάκια, αγοράστε και τοποθετήστε ένα σετ με λαμπάκια μικρού μεγέθους. Τα φωτάκια πρέπει να αναδεικνύουν τα υπόλοιπα στοιχεία, όχι να κυριαρχούν στην εικόνα. Γι’ αυτό τοποθετήστε πρώτα τα φωτάκια και μετά τα στολίδια. Έτσι θα έχετε ελευθερία κινήσεων και δεν θα προβληματιστείτε με τα καλώδια και το μεγάλο μήκος τους. Η σωστή σειρά τοποθέτησης είναι φωτάκια->γιρλάντες->στολίδια. Η λανθασμένη σειρά τοποθέτησης είναι το πιο κοινό λάθος που κάνουμε όταν στολίζουμε το δέντρο, και μπορεί να “καταστρέψει” ένα καλό αποτέλεσμα που ενδεχομένως να είχαμε πετύχει μέχρι εκείνο το σημείο.
Στολίστε τοποθετώντας κάθε φορά όλα τα στολίδια του ίδιου είδους. Π.χ. πρώτα όλες τις μπάλες, μετά όλα τα φιογκάκια και μετά όλα τα κουκλάκια. Με αυτό τον τρόπο τα διανέμετε ομοιόμορφα και δεν χάνετε τον στόχο όπως συμβαίνει συνήθως με την ανάμιξη διαφορετικών στοιχείων την ίδια στιγμή. Επίσης τα πιο μεγάλα στολίδια τοποθετούνται στο κάτω μέρος και τα πιο μικρά στο επάνω.
Μόλις τελειώνετε κάθε στάδιο διακόσμησης, σταθείτε στο σαλόνι σας στα σημεία όπου κάθεστε περισσότερο, π.χ. στους καναπέδες ή στην τραπεζαρία, δηλαδή στα σημεία απ’ όπου θα πέφτει το βλέμμα το δικό σας και των καλεσμένων σας στο δέντρο. Δείτε αν το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί, και αν όχι, αλλάξτε στολίδια ή τη διαρρύθμισή τους, για να μη χρειαστεί να τα ξανακάνετε στο τέλος όλα από την αρχή. Επαναλάβετε στην ολοκλήρωση του στολισμού, για τυχόν μικροαλλαγές.
Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε όλα τα στολίδια που διαθέτετε αν βλέπετε ότι παραφορτώνεται το δέντρο. Πιστέψτε μας, δεν τους προκαλείτε ψυχολογικά προβλήματα και δεν σκοτώνετε το πνεύμα των Χριστουγέννων. Το πολύ-πολύ πείτε τους ότι θα έρθει η σειρά τους την επόμενη χρονιά, όταν θα μείνουν στις κούτες τα στολίδια που χρησιμοποιήσατε φέτος.

Το μέγεθος του χριστουγεννιάτκου δέντρου πρέπει να είναι ευθέως ανάλογο του μεγέθους του χώρου. Είναι κρίμα ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο να κρύβεται πίσω από έπιπλα ή τα κλαδιά του να κόβουν το οπτικό πεδίο ή το φως, ειδικά αν το τοποθετείτε μπροστά από ένα μικρό παράθυρο ή μια στενή μπαλκονόπορτα. Καλύτερα να αγοράσετε ένα πιο μικρό, που να ταιριάζει περισσότερο στον χώρο σας. Φυσικά, αντίστοιχα ένα μίνι δέντρο θα φαίνεται υπερβολικά “λίγο” σε έναν μεγάλο χώρο. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο επιμείνετε σε κάτι μικρό ενώ ο χώρος είναι μεγάλος, φροντίστε να συμπληρώσετε με δεν υπάρχει και άλλη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.
Μην παραμελείτε τις λεπτομέρειες, όπως η βάση του δέντρου. Δεν είναι ωραίο να έχετε φτιάξει μια όμορφη σύνθεση και η βάση να είναι “γυμνή”. Μπορείτε να την καλύψετε με ειδικό ύφασμα που θα βρείτε στα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη, ή με κάποιο δικό σας, με γιρλάντα που θα τυλίξετε σε πολλές στροφές ή με κάρτες και πακέτα δώρων. ίδια σημασία έχει και η κορυφή. Π.χ. ένα μικρό αστέρι θα “σκοτώσει” ένα κατά άλλα μεγαλοπρεπές δέντρο. Αντί για αστέρι, μια ιδέα είναι να τοποθετήσετε στην κορυφή ένα ομοίωμα χιονονιφάδας, που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα κι εσείς, “κατεβάζοντας” ένα σχέδιο από το ίντερνετ.
Προσθέστε στα στολίδια και μερικά πιο προσωπικά, ιδιαίτερα αντικείμενα, όπως π.χ. ένα παιδικό σας παιχνίδι. Η οικειότητα που θα εκπέμπουν, θα σας κάνει να βλέπετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο “με άλλο μάτι”, και ακόμα πιο όμορφο.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.